Deze training is bedoeld voor de (aankomend) specialist die die zich bezighoudt met het bepalen of de Nederlandse nationaliteit verloren gaat of is gegaan. Daarnaast houdt hij zich bezig met verkrijging en verlies van een buitenlandse nationaliteit, staatloosheid en de onbekende nationaliteit.
Van de nationaliteit(en) die iemand heeft kan best wat afhangen, bijvoorbeeld of je bij een Tweede Kamerverkiezing mag stemmen, de manier waarop je namen kunt doorgeven aan je kinderen, en of je een verblijfsvergunning moet hebben om in Nederland te blijven. Het is daarom belangrijk dat de nationaliteit van een burger goed geregistreerd wordt. Soms is het helemaal niet duidelijk of iemand een bepaalde nationaliteit krijgt wanneer die in Nederland wordt geboren, of kan iemand helemaal geen nationaliteit aantonen bij de eerste vestiging in jouw gemeente. Het kan ook voorkomen dat iemand de Nederlandse nationaliteit niet meer heeft. Deze training gaat dieper in op vraagstukken rond de nationaliteit. Je leert bepalen hoe iemand één of meerdere buitenlandse nationaliteiten kan verkrijgen volgens buitenlandse wetgeving, hoe iemand de Nederlandse nationaliteit kon of kan verliezen, en wat het verschil is tussen staatloos zijn en het hebben van een onbekende nationaliteit. Ook leer je wat de gevolgen kunnen zijn van het hebben van meerdere nationaliteiten, het verliezen van de Nederlandse nationaliteit door afstand te doen, of wat er gebeurt als blijkt dat de Nederlandse nationaliteit is verkregen met behulp van identiteitsfraude.
Tijdsinvestering verkrijgen van kennis
Deze training wordt aangeboden in drie dagen. Je mag daarnaast in je eigen tijd nog meer kennis vergaren, maar dat is niet verplicht. De docent zal je aangeven welke stukken je kunt doornemen voor meer kennisverrijking.
Bewijs van verkrijgen van kennis
Je kunt op verschillende manieren een bewijs krijgen van het verkrijgen van de kennis. Je kunt de training afsluiten met een examen bij de Publieksacademie, daarvoor kun je zelf een examen inplannen (en betalen) via de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB). Daarnaast kun je ook een bewijs van deelname ontvangen (het bewijs van kennis van iets dragen).
Voor incompany opleidingen is het mogelijk om een op maat gemaakte eindtoets af te nemen bij de collega’s.